Pokličite nas

+386 (02) 749­ 36 33

Pišite nam

info@las-bogastvopodezelja.si

Search
Close this search box.

Projekt “Pot Zlate ptice”

Na dvodnevnem posvetu Društva za razvoj slovenskega podeželja in Mreže za podeželje (MKGP), ki se je odvijal 22. in 23. januarja 2015 v Trebnjem je dr. Dragan Mrdaković iz podjetja ARTICOM d.o.o. predstavil projekt »Pot zlate ptice«.

Ta turistična in didaktična pot je posuta z najbolj izvirnimi lasnostmi slovenskih pokrajin, ki jim dajejo edinstven značaj in veliko priložnost za prihodnost. Projekt je sestavljen iz dvanajstih portalov izbranih slovenskih krajev inspiriran s primerom dobre prakse, projektom Vulkanija na Goričkem. Gre za zlitje najsodobnejše multimedijske tehnologije in geografskih, zgodovinskih ali kulturnih posebnostih tistih slovenskih mikro okoljij, ki jih krasijo izvirne, v širšem okolju edinstvene posebnosti z namenom izobraževanja in zabave.

Pot zlate ptice je enovit projekt veriženja vsebin v enovito celoto. Mikro okolja bomo povezali in predstavili kot eno zgodbo. S povezovanjem bo vsako okolje dobilo na atraktivnosti in mamljivosti saj bodo obiskovalci želeli spoznati tudi druga poglavja te naše zgodbe.

Projekt bo prilagojen izvorno digitalnim generacijam. Skozi multimedijske vsebine bomo obiskovalcem predstavili v vsakem področju eno relevantno temo, da bodo postopoma spoznavali te kraje in obenem gradili intimno vez med okoljem in prebivalci. Ta vez bo služila kot neke vrste vrata v specifično okolje in bo obiskovalca spremljala še dolgo potem ko bo okolje zapustil.

Toda Pot zlate ptice ni le doživljajska izkušnja za zunanje obiskovalce, je tudi izjemna priložnost za razvoj, nadgradnjo in promocijo sodelujočih krajev. S sodobno predstavitvijo ter ponovnim oživljanjem in reinterpretacijo tradicije se odpirajo nove možnosti za razvoj lokalnih skupnosti. Pot je načrtno zasnovana tako, da bo sodelujočim krajem omogočila predstavitev njihovih odlik. Priložnosti, ki se bodo pojavile na poti je ogromno – priložnost za razvoj lokalne skupnosti, priložnost za razvoj zelenega turizma, priložnost za ohranjanje in krepitev tradicije, priložnost, da ustvarimo most med generacijami, med ljudmi različnih kultur in različnih narodnosti, priložnost za preseganje meja Slovenije in povezovanje z drugimi okolji.

Pospremimo zlato ptico na pot. Naj nam privabi goste, ki se vanjo bodo zaljubili in ostali njeni zvesti oboževalci še dolgo.

Pot je dolga, a vredna vsakega koraka!

 

Kontakt: dr. Dragan Mrdaković, dipl. ing, e-mail: darticom@gmail.com


Promocijski video: 

Scroll to Top