Pokličite nas

+386 (02) 749­ 36 33

Pišite nam

info@las-bogastvopodezelja.si

Search
Close this search box.

Občina Markovci

Naselja: Borovci, Bukovci, Markovci, Nova Vas Pri Markovcih, Prvenci, Sobetinci, Stojnci, Strelci in Zabovci
Velikost občine: 30 km2
Število prebivalcev (l. 2022): 4.022
Občinski praznik: 25. april, ko goduje občinski patron sveti Marko
Občinsko glasilo: List iz Markovcev

PREDSTAVITEV OBČINE

Občina Markovci je bila ustanovljena 17. 12. 1998 v skladu z Zakonom o lokalni samoupravi. Leži v vzhodni Sloveniji v delu imenovanem Ptujsko polje in meri 2.980 hektarjev. Markovska občina meji na zahodu na Mestno občino Ptuj (naselje Spuhlja), na severu na Občino Dornava, vzhodno na občino Gorišnica in južno na občino Videm pri Ptuju.

Čeprav se kraj Markovci prvič omenja šele leta 1215, najdeni ostanki rimskega vodovoda in orodja ter pomembna najdišča rimskih vojaških grbov pričajo o davni prisotnosti človeka na markovški zemlji. Ozemlje je nekdaj pripadalo dornavski gospoščini. V 14. stoletju je na mestu sedanje cerkve stal grad Pabstein. Leta 1477 so zaradi prestavljanja toka reke Drave, ki je zajedal levi breg in z odnašanjem zemlje ogrožal Ptujsko polje, pred župniščem postavili kamnit steber s kipom krajevnega zavetnika sv. Marka. Območje današnje občine je bila samostojna občina, imenovana »Sveti Marko niže Ptuja«, že v letu 1937. Glavni panogi sta bili poljedelstvo in živinoreja ter čebelarstvo.

V Občini Markovci so se ohranili številni prastari običaji. Ime Markovcev so v svet ponesli mnogi predpustni in pustni običaji ter izvirni pustni liki: orači, piceki, ruse, vile, medvedi ter kopjaši in kopajnarice ter najbolj glasni markovški koranti. Pust ali fašenk je v mnogih vaseh občine pravi ljudski praznik. Z bogato pustno tradicijo in navadami deluje z namenom druženja občanov, dviga kvalitete življenja in predstavitve samega kraja in Slovenije.

Scroll to Top