Pokličite nas

+386 (02) 749­ 36 33

Pišite nam

info@las-bogastvopodezelja.si

Občina Hajdina

Naselja: Zgornja Hajdina, Spodnja Hajdina, Slovenja vas, Skorba, Hajdoše, Gerečja vas in Draženci
Velikost občine: 22 m2
Število prebivalcev (l. 2022): 3.873
Občinski praznik: premičen, slavi se vsako leto v soboto pred Martinovo nedeljo v mesecu novembru
Občinsko glasilo: Hajdinčan

Občina Hajdina leži na Dravskem polju – na rečnih terasah, ki jih je skozi čas oblikovala reka Drava. Središče občine je v neposredni bližini farne cerkve Svetega Martina, kjer je v zadnjem desetletju nastal povsem nov, urbanistično in arhitekturno uspešno zasnovan občinski center. V stanovanjsko –poslovnem centru se nahajajo občinska uprava, pošta, lekarna, zdravstvene ambulante, frizerski salon in razstavišče, v neposredni bližini je sodobna prodajalna ter prvi od sicer kar nekaj gostoljubnih gostinskih lokalov v občini, ki se ponašajo s pestro in kvalitetno ponudbo. Središče trga krasi fontana – mojstrovina po načrtih častnega občana Hajdine, sicer akademskega kiparja in restavratorja Viktorja Gojkoviča.

Posebnosti občine so znameniti I. mitrej – svetišče iz časa Rimljanov, ohranjeno na mestu najdbe, farna cerkev Svetega Martina, ki se med drugim ponaša z dragocenimi parlerjanskimi maskami iz 14. stoletja, več kot 300 let dolga tradicija šolstva, številne kapele ter celostno urejena vaška središča.

Kraji z okolico se uvrščajo med največja rimska provincionalna središča mitraizma v Evropi. Arheologi so na tem področju odkrili pet mitrejev. Rimljani so na tem območju zapustili bogato zapuščino, katere del predstavljajo tudi svetišča, posvečena bogu Mitri – mitreje. To so svetišča, v katerih so potekali verski obredi in so ponazarjale votlino, v kateri je Mitra opravil prvo daritev. Najstarejše Mitrovo svetišče v obdonavski rimski provincah je tako imenovani 1. mitrej na Spodnji Hajdini, ki je prezentiran na mestu najdbe.

Na območju občine – v Skorbi – je eno največjih vodnih črpališč na Slovenskem, zaradi česar je lep del občinskega ozemlja tudi vodovarstveno območje. Naravna okolja so zavarovana predvsem ob mrtvicah Drave – v Hajdošah in Skorbi, kjer nastaja urejeno in ustrezno označeno varovano območje Berl, v Skorbi pa v prihodnje tudi botanični vrt avtohtonih rastlin.

Gospodarsko občina spada med srednje razvite občine. Industrijsko obrtna cona se nahaja v Slovenji vasi, večje število družb z omejeno odgovornostjo in samostojnih podjetnikov raznih dejavnosti. Kmetijstvo je dokaj razvito, nekaj pa je tudi farm prašičev, govedi in perutnine.

V občini je več kot 30 aktivnih društev, ki združujejo vse kategorije prebivalcev in ohranjajo izročilo, hkrati pa v vsakdanje življenje vnašajo posebne kvalitete. Društva ob posluhu in pomoči občine organizirajo številne tradicionalne prireditve, ki skozi vse leto predstavljajo pevsko, glasbeno, likovno, ročnodelsko, športno, gasilsko in številne druge dejavnosti, hkrati pa poskrbijo za veliko dobre volje in prijaznega druženja med občani in njihovimi gosti.

Scroll to Top