Pokličite nas

+386 (02) 749­ 36 33

Pišite nam

info@las-bogastvopodezelja.si

Search
Close this search box.

Občina Dornava

Naselja: Dornava, Mezgovci ob Pesnici, Bratislavci, Brezovci, Lasigovci, Polenci, Polenšak, Prerad, Slomi, Strejaci, Strmec pri Polenšaku in Žamenci
Velikost občine: 28 m2
Število prebivalcev (l. 2022): 2.880
Občinski praznik: 14. junij, leta 1178, 14. junija je prvič pisno omenjen kraj Dornava z okoliškimi hribi, gozdovi in vinogradi.
Občinsko glasilo: ga nima

Občina Dornava leži deloma na Ptujskem polju, deloma pa v Slovenskih goricah. Občina je razdeljena na štiri vaške odbore in sicer VO Dornava, VO Mezgovci ob Pesnici, VO Polenšak in VO Žamenci.

V Dornavi deluje devetletna osnovna šola, ki ima podružnično (štiri oddelčno) šolo na Polenšaku. V občini delujeta tudi dve zasebni glasbeni šoli, to sta glasbena šola NOCTURNO in glasbena šola Zlatka Munda. Nekoč v dvorcu, danes pa v novih prostorih deluje Zavod za varstvo in usposabljanje, dr. Marjana Borštnarja Dornava, ki je eden največjih zavodov za otroke in mladino z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v Sloveniji.

Glavni arhitekturni biser je baročni dvorec v Dornavi. Samostojna dvonadstropna palača s stranskima kriloma, navidezno iz enega liva, stoji na uravnavi Ptujskega polja ob reki Pesnici. Dvorec ima daljšo razvojno linijo, kakor jo je mogoče razbrati s pročelij. Na lokaciji je domnevno že v srednjem veku stal manjši dvor. Njegovi lastniki so bili gospodje Ptujski in kasneje Herbersteini.

Območje občine Dornava je predvsem kmetijsko področje. Na ravninskem področju prevladuje poljedelstvo, v gričevnatem delu pa živinoreja. Predvsem področje Prerada in Strmca pri Polenšaku, ter del Polenšaka, slovijo tudi kot dobre vinogradniške lege, kjer vinogradniki pridelajo odlična vina. Podjetništvo in obrt sta razviti predvsem v Dornavi in Mezgovcih. Dornava je v preteklosti bila vodilna na področju obrtništva, saj je na celotnem Ptujskem območju veljala za najbolj obrtniško vas. To se pozna tudi danes.

V občini imajo pet tradicionalnih prireditev. Najstarejša, Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je na Polenšaku, kjer jo vsako leto pripravi zelo dejavno Turistično društvo Polenšak. V Žamencih PGD Žamenci pripravljajo tradicionalni Gobarski praznik, kjer lahko le tu vidite in občudujete gobarsko razstavo v pristnem naravnem okolju. Zadnja leta gobarsko razstavo dopolnjuje tudi razstava zdravilnih zelišč in lovska razstava LD Dornava – Polenšak. TED Lükari pa v Dornavi pripravlja vsakoletni Lükarski praznik. V začetku leta pa je organizirana tu zelo dobro obiskana pustna povorka oziroma Fašenk, kjer ne manjka pustnih mask, še posebej pa izstopajo dornavski cigani in dornavski orači, ki tudi zadnja leta prirejajo prireditev Prva brazda, s katero se točno ob polnoči po svečnici začne pustni čas. PGD Mezgovci že nekaj let uspešno organizirajo praznik Od paše do sira, ki se je razvil iz dolgoletnega druženja tistih, ki so bili včasih pastirji.

Scroll to Top