Pokličite nas

+386 (02) 749­ 36 33

Pišite nam

info@las-bogastvopodezelja.si

Search
Close this search box.

Mednarodni dan Zemlje 22. april

Ob 22. aprilu, mednarodnem dnevu Zemlje, bosta od ponedeljka, 18. aprila 2016 v Državnem zboru na ogled dve razstavi: razstava Slovenski minerali in fosili in razstava Varčna hiša.

Razstava Slovenski minerali in fosili, ki je za avtorja jubilejna – stota po vrsti, prinaša izbor mineralov in fosilov iz Slovenije. V Državnem zboru razstavljeni primerki so del večje zbirke zasebnega muzeja Viljema Podgorška, profesorja geografije in zgodovine na II. Gimnaziji v Mariboru. V lastnem muzeju Pangea, ki je za obiskovalce odprl vrata v Cirkovcah oktobra 2007, ima evidentiranih nekaj čez 7000 primerkov kamnin, mineralov in fosilov iz Slovenije in tujine. V petindvajsetih letih, od kar se ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem mineralov in fosilov, je organiziral ali sodeloval pri stotih razstavah, uredil številne šolske zbirke kamnin po Sloveniji, ter objavil številne članke v različnih publikacijah. Razširitev muzeja je bila sofinancirana s strani LEADER programa LAS BOgastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah.

Razstava Varčna hiša iz lesa usmerja pozornost v trajnostni razvoj, prepoznavanje kakovostne lesene montažne gradnje in pomen lesa kot dobrine. Predstavljajo se podjetja, ki težijo k trajnostnemu razvoju lastnih produktov in ki ustvarjajo trg lesnih in ostalih proizvodov povezanih z višjo bivanjsko kulturo sodobnega uporabnika. Razstava želi strokovni in laični javnosti približati kakovostno montažno gradnjo in opremo iz lesa, ki omogoča trajnostno, sonaravno, zdravo bivalno okolje. Predstavlja tudi gradiva ter tehnologije, ki jih lahko pri tem uporabimo. Les je naše edino naravno bogastvo, hiša iz lesa pa najbolj nizko-ogljični izdelek. Les kot gradbeni material je naraven, obnovljiv in varen za ljudi in rastline. Poleg okolju prijazne gradnje predstavlja gradnja z lesom velike koristi tudi za prihodnjega uporabnika. Omogoča namreč cenovno ugodno gradnjo bivalnega prostora z visoko kulturo bivanja ob nizkih stroških vzdrževanja. Razstavo je pripravila Agencija Lotos.

 

V ponedeljek, 18. 4. 2016 bo ob 10. uri v preddverju velike dvorane vodeni ogled razstave Slovenski minerali in fosili. Vodil bo avtor razstave Viljem Podgoršek.

 

Razstavi bosta na ogled v preddverju velike dvorane Državnega zbora do vključno torka, 26. 4. 2016.

 

Vljudno vabljeni!

Scroll to Top