Pokličite nas

+386 (02) 749­ 36 33

Pišite nam

info@las-bogastvopodezelja.si

Izjava za javnost “Šiv za okolje”

Ideja za operacijo Šiv za okolje se je rodila med pogovorom, ko smo razmišljali, kako se spopadati s tematiko o kateri se v bistvu sploh ne govori, in dejansko predstavlja drugi največji odpadek na svetu, takoj za plastiko, odpadni tekstil namreč.
Današnji potrošniški trendi, zahtevajo zvesto sledenje modi sicer si out, velike količine nizkocenovnih izdelkov omogočajo lažjo dostopnost novih trendi oblačil, a hkrati tudi povečano količino odpadnega tekstila, ker se pri nas second hand, izmenjava ponovno uporaba še niso prijeli v željenem obsegu. Ogromne količine tekstila se tako slej ko prej znajdejo na odlagališču. Res je da na terenu imamo kontejnerje za blago, ogromno uporabnega tekstila se še vedno podari v nadaljnjo rabo preko Karitasa in Rdečega križa, a kljub temu se gospodinjstva srečujejo tudi z velikimi količinami odpadnega tekstila, ki je za v smeti. In kaj lahko naredimo iz tega? Kako se lotiti tega izziva? Mi smo odgovor našli v reciklaži. Reciklaži in preoblikovanju starega tekstila v nove uporabne izdelke. Na šiviljskih tečajih smo tako iz odpadnega tekstila oblikovali nove izdelke, na delavnicah cementiranja pa smo iz tekstila ustvarjali vaze in okrasne lonce, kreativno izražanje nadgradili še z izjemnimi kreativnimi tehnikami barvanja in lepljenja. V bistvu razstavljeni izdelki govorijo svojo zgodbo.

Operacija Šiv za okolje, ki jo delno sofinancira EU v okviru EKSRP v sklopu programa CLLD LEADER, sodelujejo 4 lokalna društva žensk in sicer Društvo kmečkih žena Dornava, Društvo podeželskih žena in deklet občine Kidričevo, Društvo podeželskih žena občine Markovci, Društvo gospodinj Spuhlja.

Glavne aktivnosti prijavitelja, torej Društva Bogastvo podeželja/ LAS Bogastvo podeželja, kot vodilnega partnerja so bile sledeče: promocija operacije, vodenje in koordinacija, delo na projektu, oblikovanje in priprava Idejnika za reciklažo tekstila, nabava materialov za cementiranje tekstila, sodelovanje pri tečajih….

Dokument:

Prevzem dokumenta:

Sporočilo za javnost (DOC)

Slike:

Slika1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6, Slika 7, Slika_8, Slika_9, Slika_10

Scroll to Top