Ponudba
Ostale informacije v občini Destrnik

Ostale informacije v občini Destrnik:

Preberi več...

PEKA PECIVA

ČEH MAJDICA s.p.

Gomila 16

2253 Destrnik

Tel: 02 761 00 55

majda.ceh@t-2.net

BAR GROZL

Nataša Kaučič s.p.

Vintarovci 45 d

2253 Destrnik

Tel: 02/ 753 05 41,

GSM: 040 210 166

OKREPČEVALNICA ''TURIZEM NA VASI LACKO''

LACKO JOŽICA S.P.

DRSTELJA 21

2253 DESTRNIK

Tel: 02/ 753 22 81,

Fax: 02 753 22 81

GSM: 051 422 530

Email: suzana.lackomail.com

BAR ČRNI GAD

Darko Svenšek s.p.

JANEŽOVCI 8C

2253 DESTRNIK

Tel: 031 644 649

Bar »Furman«

Dolič 17

2253 DESTRNIK

Tel.: 02 753 43031

Izletniško vinogradniška kmetija

Kmečki turizem, vinska klet, sobe

Marjan Lovrec

Jiršovci 24,

2253 Destrnik

Tel: 02 753 31 11

GSM: 031 619 549

E mail: marjan.lovrec@amis.net

Okrepčevalnica in pizzerija »Pri Mici«

Kokol Silvo s.p.

Janežovci 12b, 2253 Destrnik

Tel: 02 761 00 47

Gsm: 041 331 976 ali 031 476 347

E-mail: silvo.kokol@amis.net

Društva v občini Destrnik

Seznam društev v občini Destrnik:

Preberi več...

Kulinarika

Občina slovi po dobrih in zdravih tradicionalnih jedeh. Izpod rok gospodinj se lahko okrepčate z različnimi žganci, kislo juho, več vrstami domačega kruha iz krušne peči, krapci, domačim mesom iz tunke, različnimi poticami ter še z veliko drugimi dobrotami. Najbolj ponosni smo na naše gibanice, skrbno pripravljene po receptih, ki jih skrivajo gospodinje in spečene v krušni peči.

Preberi več...

Tradicionalne prireditve v občini

Kmečki praznik

Ena od najstarejših tradicionalnih prireditev je kmečki praznik, ki že vrsto let v mesecu avgustu privablja obiskovalce iz širše okolice. Prireja ga Turistično društvo Destrnik.

Pri organiziranju povorke, sodelujejo vaščani vseh 17 destrniških vasi in se trudijo, da dela in opravila, ki niso več vsakdanja, ne bi tonila v pozabo. Nekaj preteklih let sodelujejo tudi članice in člani nekaterih društev iz sosednjih občin. Nastopajoči dogajanje v povorki vselej prikazujejo z dušo in srcem.

Določena opravila starih običajev, kot so popravilo klopotca, žganjekuha, priprava drv, nošnja kokoši s trakslom, luščenje koruze in druge, lahko občudujemo skoraj vsako leto.

Preberi več...

Kolesarske in peš poti

Razkošna in pestro razgibana pokrajina, je dobra osnova za zanimive kolesarske in peš poti po občini. Na poti lahko občutimo in opazimo veliko znamenitosti: zdravilno vodo, vinsko tradicijo, bogato kulinariko in gostoljubnost domačinov ter mnogo kapelic in znamenj. Po občini poteka kolesarska pot LAS 8.

Fontana

Med Volkmerjevim domom kulture in osnovno šolo je postavljena fontana, ki je izdelana iz kristalnega marmorja v barvnih odtenkih bele, sive, oranžne, rdeče, zelene in rjave barve, ki se med seboj prelivajo. Na sredini kamna je grb Občine Destrnik.

»Umetniško ustvarjanje«

Vpeta med Maribor,Lenart in Ptuj leži idilična vasica Gomila, kjer svoje ustvarjalne ideje v glino in les zlijeta Karmen in Robert Klemensberger že vrsto let. Navdihuje ju narava, ki se odraža v unikatnih izdelkih domače in umetnostne obrti. Predvsem dajeta prednost v oblikovanju uporabnih predmetov, kot so lestenci, keramične ploščice in umivalniki, seveda vse ročno izdelano in poslikano. V ateljeju in in delavnici na Gomili organizirata tudi tečaje oblikovanja keramike.

Karmen Klemensberger s.p.

Gomila 10

2253 Destrnik

Tel: 02 753 00 12

GSM: 041 591 731

Mail:unikatna.keramika@siol.net

www.unikatnakeramika.net

"Mickine rože"

Milena Zelenik je domačinka iz Ločkega Vrha, ki v domači občini nadaljuje dolgoletno tradicijo izdelovanja povoščenih rož, ki jih je v spomin na Marijo Hedl poimenovala »Mickine rože« in so postale znane in cenjene daleč naokoli. Za izdelavo sekanega cvetja iz papirja, ki se kasneje namaka v tekoči parafin še vedno uporablja posebne kovinske sekače iz Dunaja. Danes izdeluje šopke za nove maše, birme, poroke in za druge slovesne priložnosti. Za svoje delo in izdelke je leta 2002 od Obrtne zbornice Slovenije dobila certifikat, ki ga zbornica izdaja za ohranitev izdelkov domače in umetnostne obrti.

Preberi več...

»Na Škarjakovem«

V naselju Vintarovci si lahko ogledate starejšo hišo, ki ji domačini pravijo kar Škarjakov muzej. Lastnika Irena in Franc Brenčič sta hišo obnovila in v njej zbrala staro orodje in opremo. V hiši je ohranjena črna kuhinja in kmečka soba.

Preberi več...

Viničarija

Ob krajevni cesti, ki vodi iz centra Destrnika do pokopališča, stoji v naselju Destrnik okrog 300 let stara domačija, ki jo domačini imenujejo »Toplečkina hiša«. Meri 9,10 × 4,30 m, sleme hiše leži S J. Klet je grajena iz opeke, zgornji del pa je lesen, cimpran. Lesena bruna so ometana z blatom, pomešanim z narezano slamo. Podstrešni del je lesen, obit z deskami, v katerih so okrasne luknjice, ki istočasno služijo za prezračevanje. Tudi trami so izrezljani. Streha je bila prvotno slamnata, danes je prekrita z opeko. Do vhoda, ki je na vzhodni strani, se pride po kamnitih stopnicah in preko lesenega »ganka«. Hiša je v celoti prenovljena in opremljena. Zraven razstavljene opreme in predmetov, si v viničariji lahko ogledate tudi film o življenju in delu viničarja in njegove družine. Multivizija se lahko predvaja v treh prostorih: v obeh sobah in v kleti. Obokana klet je opremljena in služi kot razstavni prostor. V njej je možna tudi pokušina vin domačih vinogradnikov.

TURIZEM IN DEDIŠČINA

Na področju občine je prisotna tako naravna kot tudi kulturna dediščina, ki je ustrezno zavarovana. Naravno dediščino predstavljata ohranjeni naravni dobrini gozd in vodotoki. Pomemben spomenik narave so tudi rastišča močvirskega tulipana na zemljiščih ob Pesnici med regulirano strugo Pesnice in severnim obrobnim jarkom.

Preberi več...

Slovenjegoriška planinska pot

Slovenjegoriška planinska pot je dolga 93 kilometrov in poteka po Srednjih Slovenskih goricah ter delu Ptujskega in Dravskega polja. Poteka tudi skozi občino Dornava.

Prične se v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju ter poteka čez Vurberk, skozi Trnovsko vas, Vitomarce, Juršince, Polenšak, Gorišnico in Markovce nazaj v Ptuj. Na poti je 12 kontrolnih točk z žigi, ki jih je treba odtisniti v dnevnik. Obstajata pa tudi posebna zloženka in vodnik z opisom poti in znamenitostmi krajev ob poti. Pot poteka tudi skozi občino Dornava.

Preberi več...